Potvrda za povraćaj troškova za pregled kod privatnog lekara

96

U slučaju da ne možete obaviti pregled za koji ne postoji lista čekanja u državnoj bolnici u roku od 30 dana možete pregled obaviti kod privatnog lekara i tražiti refundaciju troškova od Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje. Prvo trebate uzeti potvrdu iz zdravstvene ustanove da ne može da obavi pregled.

Potvrdu o nemogućnosti obavljanja pregleda u roku od 30 dana možete preuzeti sa sledećeg linka:

Potvrda o nemogućnosti obavljanja lekarskog pregleda u roku od 30 dana

Savetnik za Zastitu Pacijenata.wmv_000010748
Posle toga se trebate pregledate kod privatnog lekara.
Pored popunjene potvrde i računa od privatnog lekara potrebno je popuniti i zahtev za refundaciju,  koji se podnosi zajedno sa pomenutom dokumentaciju nadležnoj filijali Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje:

Zahtev za refundaciju od RFZO možete preuzeti na sledećem linku:

Zahtev za refundaciju novca od RFZO

Napomena:Datum ažurnosti stranice je 13. novembar 2015. godine. U slučaju da primetite bilo kakve nepravilnosti slobodno nas obavestite putem komentara.

 

Disclaimer_za_PS_sajt_final

Podelite

96 коментара

 1. Potvrda o nemogućnosti obavljanja lekarskog pregleda u roku od 30 dana – Ovo nije taj dokument, dali ste pogrešan link na kome se balazi dokument

  Изјава
  о одустанку од уговора закљученог на даљину или уговора који се закључује изван
  пословних просторија

  • Poštovani,

   Ja sam trudnica i treba da radim ekspertni ultrazvuk i markere u 12. nedelji trudnoće, doktorica mi nije dala nikakvo pismeno obrazloženje samo mi je pokazala neku svesku i da su svi termini popunjeni i dala mi vizit karticu ambulante u kojoj ona to radi privatno. Kad sam cula za zakon o refundaciji nazvala sam ustanovu i pitala da li mogu dobiti potpis od doktorice, sestra mi je samo rekla da ne veruje da će doktorica to potpisati. Interesuje me da li ja uopšte i mogu da podnesem taj zahtev jer ekspertni ultrazvuk i markeri treba da se urade između 12 i 14. nedelje trudnoće, nije u pitanju raspon od mesec dana kao što piše na potvrdi? I kome da se obratim ako mi doktorica ne da potpis?

   • Poštovani,
    Ko izdaje potvrdu da se zdravstvena usluga ne može pružiti u roku od 30 dana, kada specijalistički pregled zakazuje lekar opšte prakse iz Doma zdravlja, za specijalistički pregled u opštoj bolnici? Da li potvrdu izdaje lekar opšte prakse koji vrši zakazivanje ili Opšta bolnica. Sistem je tako napravljen da pacijenti nikako ne mogu da ostvare svoja prava, strašno!

  • Az lenne a kérdésem,hogy a privát úton elvégzett laboratóriumi vizsgálatok árát is vissza lehet e igényelni?Pajzsmirígy alulműködésem van-rendszeresen kell ellenőriztetnem az eredményeket-de az állami egészségházban nem végzik az erre vonatkozó vizsgálatot.Így három havonta privát laboratóriumba járok.
   Köszönöm a választ!

 2. „Potvrdu o nemogućnosti obavljanja pregleda u roku od 30 dana možete preuzeti sa sledećeg linka:

  Potvrda o nemogućnosti obavljanja lekarskog pregleda u roku od 30 dana“

  – ovde nešto ne štima, proverite, to nije taj link. A volela bih pravi. 🙂 Hvala, pozdrav! Svetlana

 3. Postovani, mozete li pojasniti sta tacno znaci “ pregled za koji ne postoji lista cekanja“? Konkretno, pre dve nedelje mi je receno da su svi termini kod lekara specijaliste za gastroenteoroloski pregled popunjeni „do nove godine“. I da mogu da dolazim svaki dan i da cekam nadajuci se da se neko od zakazanih nece pojaviti.. Na poslu naravno nemaju razumevanja za toliko odsustvo koje je pri tom – neizvesno. Dakle lista cekanja u vidu nekakve sveske postoji ali ja ne mogu da se pregledam naredna dva meseca (cak me nije ni upisala, rekla je da je puno i da pokusavam svakodnevno) – imam li pravo na refundaciju ili ne?

 4. Postovani na pocetku ste napisali pregled za koji ne postoji lista cekanja? Pa ako ne postoji lista cekanja zasto bi onda pacijent cekao na pregled? Da li je to vasa greska ili je to ovako zakon sam po sebi apsurdan? Hvala.

  • Poštovani,

   nažalost u Srbiji postoje pregledi za koje postoje liste čekanja, ne radi se o grešci. Većina specijalističkih pregleda ne bi smela da ima listu čekanja dok postoje određeni specijalistički pregledi za koje postoje liste čekanja zbog nedovoljne količine aparata i/ili stručnih lica koji vrše te preglede. Liste čekanja se uglavnom tiču CT skenera i magnetne rezonance.

   Spisak pregleda za koje postoje liste čekanja možete videti u pravilniku o listama čekanja koji se nalazi na sledećoj adresi.

   http://www.rfzo.rs/download/pravilnici/lc/Pravilnik_Liste_cekanja.pdf

   Srdačan pozdrav.

 5. Poštovani,
  dobio sam uput za kolonoskopiju (snimanje debelog creva),naravno kada sam otišao da zakažem medicinska sestra mi je pokazala tri sveske koje su pune za zakazivanje pregleda i rekla mi je da se čeka od tri meseca do godinu dana na pregled što je za mene to jako puno jer mi se stanje pogoršava iz dana u dan. Takođe sam dobio da uradim i rendgen abdomena što se čeka od mesec dana do tri meseca. Malo sam istražio za ta moja prava i znam da mogu dobiti naknadno novac za ta snimanja što uradim u privatnoj klinici ali sam isto tako informisan da ako su rezultati u redu da mi se neće refundirati trošak. Da li imate takvu vrstu informacije?

  Srdačan pozdrav.

  • Poštovani,

   trebate uzeti potvrdu od doma dravlja da ne mogu da se odrade navedeni pregledi u roku od mesec dana. Trebate posle toga otići u privatnu praksu i uraditi ta ispitivanja.

   Koliko smo upoznati nije tačno da nemate pravo na refundaciju ako su Vam ispitivanja negativna. Dakle, uput državnog lekara, potvrda bolnice da ne mogu u roku od mesec dana da izvrše ispitivanje, pregled kod privatnika i onda podnošenje cele dokumentacije RFZO-u za refundaciju.

 6. Postovani,

  Dobio sam uput za gastroenterologa na VMA. Prvi slobodan termin je septembar 2016. Da li je moguce obaviti pregled na VMA o svom trosku (poslepodnevna smena) i sa racunom i pozvrdom sa VMA traziti refundaciju od RFZO-a?

  Hvala unapred.

  • Poštovani,

   prvo je potrebno da dobijete potvrdu da bolnica ne može da obavi pregled. Tek posle možete obaviti pregled o svom trošku i posle toga tražiti refundaciju od RFZO.

   Osnov osiguranja ne utiče na pravo da ostvarite refundaciju. Jedino je važno da ste osigurani preko obaveznog zdravstvenog osiguranja.

  • Poštovani,

   refundacija ne zavisi od osnove Vašeg osiguranja već samo od toga da državna institucija ne može da obavi pregled na koji imate pravo na osnovu obaveznog(državnog) zdravstvenog osiguranja

 7. Postovani,
  nasa bolnica nema aparat za snimanje gustinu kostiju tako da idemo u V.Banju ili privatno u nasem gradu.Radi se o N.Pazaru.Da li i tada mozemo da nadoknadimo troskove ovog pregleda?

  • Poštovana,
   refundaciju možete izvršiti samo ako državna zdravstvena ustanova za koju imate uput ne može da obavi pregled u roku od 30 dana. Dakle, ako Vam je uput za bolnicu u V. Banji a tamo ne mogu da obave pregled onda imate pravo.

 8. Postovani dobila sam uput za eho srca u bolnici Dragise Misovic. Zvala sam juce da zakazem nemaju slobodno do kraja godine. Da li je moguce dobiti potvrdu? Hvala

  • Poštovana,
   morate zakazati pregled lično u bolnici, ako Vam pregled bude zakazan za više od 30 dana onda sa potvrdom trebate ići kod direktora bolnice u kojoj je zakazan pregled ili zaštitnika pacijenata koji se nalazi u sklopu institucije. Ako budete imali problema slobodno nam se javite.

   • Postovani, opersana sam od raka dojke 31.07. 2019. Od 10.09 2019. Primam hemioterapije. Sada pod hitno moram da uradim MR endokranijuma sa kontrastom. Da li postoji mogućnost refundacije, s obzirom da je tek slobodno mesto za MR tek aprila, a do tada nema mesta.

 9. Postovani!

  Vec dva meseca cekam na operaciju stitne zlezde u onkoloskom centru u BG. Moje stanje je alarmatno i ko zna koliko cu jos da cekam.
  Moje pitanje je dali ja imam pravo na potvrdu i refundiranje troskova ukoliko bih nasla neku privatnu kliniku koja vrsi operaciju stitne zlezde.
  Hvala unapred!

  • Poštovani,
   pravilnik nažalost predviđa refundaciju za preglede za koje se čeka duže od 30 dana a ne operacije. Nismo trenutno upoznati sa mogućnošću refundacije operacije kod privatnika
   Da li imate zakazan datum operacije? Predlažem da nam se javite na redakcija@potorsackisavetnik.com
   Pa ćemo videti da li možemo nekako da Vam pomognemo.

   Srdačan pozdrav

  • Hvala na odgovoru g.Miloše

   Datum operacije štitne žlezde nije mi odredjen, stavljena sam na listu cekanja 09.02.2016.godine tada sam bila 136 a danas sam 81.naime po ovom kako se pomeram na listi doci cu na red tek u junu mesecu a do tada ko zna dali cu da prezivim jer se gusim i nemogu da disem.Krajem januara meseca nadamnom u Nisu je pokusana operacija pod totalnom anestezijom koja nije uspela zbog nedostatka nekog aparata. NAPOMINJEM DA SAM KONZILIJUM U BEOGRADU PROSLA I DA JOS UVEK CEKAM NA ZAKAZIVANJE TERMINA ZA OPERACIJU!!!! Molim Vas recite mi sta da radim.

 10. Poštovanje
  Nedavno sam pročitala taj član koji omogućava da se refundiraju troškovi dijagnostike, ali na kraju piše da će komisija koju oformi RFZO odlučivati o tome koliko i da li će se novac vraćati. Znači, komisija istog fonda će da odluči o svemu.
  Tu će se verovatno raditi o onoj – kadija te tuži, kadija ti sudi.
  Molim vas za malo pojašnjenje, jer ne znam da li sam sve dobro razumela.
  Srdačan pozdrav

  • Poštovana,
   u pravu ste. Komisija RFZO u lokalnoj filijali odlučuje o osnovanosti zahteva, u slučaju da se zahtev odbije postoji mogućnost žalbe drugostepenom organu, to jest direkciji RFZO u Beogradu. Znamo za slučajeve u kojima su na drugom stepenu pacijenti uspevali da dobiju refundaciju. U slučaju da imate problem pri ostvarivanju refundacije obratite nam se putem komentara ili na elektronsku adresu redakcija@potrosackisavetnik.com

 11. Postovani, da li imam pravo na refundaciju troskova u slucaju kada ginekolog u DZ-a u kom imam otvoren karton ne moze da mi zakaze pregled ni u roku od dva meseca a ne 30. dana? Da li bih mogla sa dokumentima da trazim refundaciju za obavljen pregled u privatnoj klinici? Pitam jer se za to ne daje uput.

  Hvala vam unapred na odgovoru.

  • Poštovana, rok za pregled kod izabranih lekara kod kojih spada i ginekolog iznosi 15 dana. Problem je što procedura nije najbolje propisana pa se ne primenjuje procedura o kojoj govorimo u vezi pregleda preko uputa. Predlažem da nam se javite na redakcija@potrosackisavetnik.com pa ćemo pokušati da Vam pomognemo oko procedure zakazivanja i eventualne refundacije.

   Srdačan pozdrav.

   • Postovanje,
    isti je slucaj i samnom. Molim Vas, danas je 10.5. 2016. i pozvala sam dispanzer za zene da zakazem ginekoloski pregled. receno mi je da tek 28.5. 2016. zakazuju za jun. To je pregled bez uputa. Da li posto mogucnost refundacije. HVALA UNAPRED.

 12. Treba da radim mr levog ramena i termin mogu dobiti tek u novembru 2016,da li mogu podneti zahtev za refundaciju ako snimanhe odradim privatno? Hvala unapred na odgovoru

 13. Поштовани,
  Мој син који има 18. година имао је несрећу, хитна помоћ га је одвезла у Ургентни центар, тамо је лежао 4 дана, када су га отпустили речено ми је да мора да се уради МР главе, да то не може да се уради ни на једној клиници у року од 5 дана и да то морамо урадити приватно. Нисам тражила потврду јер нисам ни знала да то можда могу да рефундирам. Тако да сам то одмах завршила у Еуромедици, интересује ме да ли могу то да рефундирам.
  Хвала у напред

  • Poštovana,
   nažalost nemate pravo na refundaciju jer pre izvršenog pregleda kod privatnog lekara niste uzeli potvrdu iz državne bolnice u kojoj je navedeno da se pomenuti pregled ne može izvršiti u zakonskom roku od 30 dana.

   • Postovani, jel imam prava da refundiram privatno uradjenu amniocentezu jer mi je bila zakazana za period duze od mesec i 10 dana? Zahvalna trudnica!

    • Poštovana,
     to je moguće ako ste izvadili potvrdu o nemogućnosti pregleda pre nego što ste obavili pregled kod privatnog lekara. Ako to niste učinili onda ne možete podneti zahtev RFZO.

     • Ovo nije tacno, jer trudnicama ne treba potvrda o nemogucnosti pregleda, dovoljna je pisana izjava da nije uspela da zakaze pregled u predvidjenom terminu.

  • Ortoped sa KBC BKosa nije mogao da mi pronađe termin za MR kolena u narednih 2 i po meseca, pa sam se ja odlučila da odradim MR u DC Zemun privatno. Dali imam pravo na refundaciju troška i dali i od koga uzeti retroaktivno potvrdu na klinici Bežanijska Kosa? Hvala na odgovoru

 14. kod koga da trazim obrazac jer treba da idem na magnetnu i uputili su me privatno to kosta 17500 din zaposlen sam i dali imam pravo na refudiranje unapred hvala

 15. Vladimir Jovanović -

  Molim vas za savet i podršku – majci je početkom juna zakazan pregled kod endokrinologa za 19.juli 2016., u KBC Zvezdara. Sa centrale KBC su nas uputili u pravnu službu, gde su nam rekli da nisu sigurni ko bi trebalo da overi PZ obrazac o nemogućnosti obavljanja pregleda u roku od 30 dana.
  Hvala za svaki odgovor koji možete da pružite

 16. Sinisa Jankovic -

  Postovani,
  mojoj majci je ustanovljen glaukom na oba oka, s tim da je na jednim stanje bilo kriticno. na pregledima su joj govorili da je to tako i da uzima kapi da bi usporila bolest. ona se na kraju obratila privatnoj klinici gde je obavljena antiglaukom operacija (iznos cca 1000€). na koji nacin ona moze ostvariti refundiranje?

  unapred hvala

 17. Postovani,
  zamolila bih za informaciju.
  Kako su mi biopsiju i ecc u Sremskoj Kamenici zakazali tek za 14. septembar, a doktorka je rekla da moram hitno, iste sam odradila privatno.
  Naravno, Institut sve vreme odbija da izda bilo kakvu potvrdu, prvo su me slali u DZ, uz komentar da oni ne izdaju nikakve potvrde. Danas sam isla ponovo, jos uvek je isti komentar, odbijaju da izdaju potvrdu i zamislite, pomerili su termin za 26. jul, da bi pokrili mesec dana (opet nisu pokrili period od mesec dana).
  Molim Vas za informaciju da li ima sanse da dodjem do refundacije.
  Unapred hvala.

  • Poštovana,
   nije precizno navedeno ko je nadležan. Obratite se zaštitniku prava pacijenata koji je nadležan za navedenu zdravstvenu instituciju. Ako ne uspete sa njime rešiti problem onda vam ostaje Zaštitnik građana.

 18. Poštovani,
  dobio sam uput od reumatologa da uradim scintigrafiju skeleta i kada sam pozvao klinički centar da zakažem, rečeno mi je da je sve popunjeno do kraja avgusta što je bilo oko mesec i po dana. Osim toga potrebno je zakazati trijažni pregled, gde bi mi odredili u kom sam stepenu prioriteta, pa bi zakazivanje snimanja moglo biti i mnogo kasnije. kako mi je snimak bio hitan zbog postavljanja prave dijagnoze, snimanje sam obavio na VMA uz plaćanje u iznosu od 14510,-RSD. Pitao sam da mi izdaju potvrdu da nisu u mogućnosti da obave snimanje za mesec dana, i oni su mi odgovorili da takve potvrde ne daju. Šta onda znači odluka ministarstva o refundaciji, kad ona ne može da se realizuje?

  • Poštovani,
   jedino je moguće refundirati novac ako potvrdu uzmete pre pregleda kod privatnog lekara, inače ne možete podneti zahtev RFZO. Svaka bolnica je dužna da izdaje potvrde, time što ne čine krše pomenuti pravilnik za refundaciju. Ako se ponovo nađete u toj situaciji prijavite ih zaštitniku prava pacijenata ili zaštitniku građana.

 19. Poštovani,
  Šta činiti u sledećem slučaju: pacijent, osiguranik iz unutrašnjosti godinama se leči na klinici u Beogradu. Na poslednjem pregledu navedeno je da je kontrola za godinu dana a što je trebalo da bude maja meseca ove godine. Pregledi se u toj klinici zakazuju telefonom. Od maja meseca pacijent je zvao više puta kliniku ali nije uspeo da zakaže kontrolni pregled jer je „doktor na odmoru, pozovite početkom sledećeg meseca“. Na konstataciju da je pacijent to isto čuo i prošlog meseca i onog pre njega, odgovor je da se sestra koja zakazuje preglede „ne raspolaže privatnim vremenom doktora i da jedino može da uputi na poziv sledećeg meseca a uz to doktor je načelnik i veoma je zauzet“! Sa druge strane, bez zakazanog datuma kontrole na klinici, pacijent ne može da dobije uput od matičnog DZ. Ovo je začarani krug.
  Dakle, pitanje je da li pacijent u slučaju kada ne poseduje uput matičnog DZ (a nije ga dobio zato što nema zakazan datum pregleda na klinici) može da traži od klinike potvrdu o nemogućnosti obavljanja lekarskog pregleda u roku od 30 dana na osnovu prethodnog izveštaja lekara sa te klinike u kome je navedeno da je kontrola za godinu dana (maja meseca ove godine)?
  Hvala Vam unapred na odgovoru.
  Srdačan pozdrav.

 20. Postovani,
  Mene zanima ko je po zakonu duzan da izda potvrdu za refundaciju,s obzirom da je uveden novi sistem zakazivanja?Da li nadlezni Dom zdravlja ili instucija gde se zakazuje,npr Klinicki centar?
  I u slucaju da obe institucije odbiju da izdaju tu potvrdu,koje su nam mere retribucije,kome se podnosi zalba,i ako odbiju da je prihvate ili se ‘izgubi’ sta dalje?

 21. Dal moze da se zove policija jer ako oni odbiju da pruze neku uslogu,a cija vrednost moze preci i 10000 dinara a za to i izlazi policija(meni nisu toliki troskovi ali ima ljudi kojima jesu,pa me zanima svaka moguca opcija ili resenje)?

 22. Poštovani,
  Molim Vas da mi odgovorite da li je moguće izvršiti refundaciju troškova pregleda kod privatnog lekara u slučaju da nije moguće zakazati pregled duže od 30 dana, a kada pregled spada na listu čekanja. Tačnije, snimanje glave koje je potrebno obaviti, ne mogu da zakažem već duže od 30 dana. Svakog dana idem kod izabranog lekara ali jednostavno nije moguće zakazati taj pregled. Kada nije moguće doći do upisivanja na listi čekanja, šta u tom slučaju uraditi? Moj izabrani lekar mi je preporučio da odem privatno i izvršim pregled, ali mi nije dao potvrdu, u šta sumnjam i da ću je dobiti. Unapred zahvaljujem na odgovoru.

  • Poštovana,
   Nažalost refundacija nije predviđena za pregleda za koji postoji lista čekanja. Ali, nije korektno da se ne može zakazati pregled već duže vreme. Ako želite možete nam se obratiti na naš mejl sa detaljima. Te onda možemo videti da pokušamo da Vam pomognemo oko zakazivanja

   Naša mejl adresa je redakcija@potrosackisavetnik.com

 23. Poštovani,

  moja majka je bila na listi čekanja za operaciju katarakte. Imala je poziv iz RFZO-a da će biti izvršena operacija, ali u nekoj privatnoj klinici, ali ne u mestu u kojem živimo. Rekli su da će biti potrebna 3 dolaska – jedno zbog preleda, drugi put operacija i treći put kontrola nakon operacije. Naglašeno je da troškovi prevoza mogu da se refundiraju u Socijalnom. Da li znate šta je potrebno od dokumentacije za refundaciju troškova prevoza i da li se to odnosi samo na prevoz autobusom ili se mogu refundirati i troškovi goriva ako se ide automobilom? Mesto u kojem živimo je Novi Sad, a operacija je u Beogradu.

  Unepred zahvalna na odgovoru i pomoći.

 24. Poštovani,
  Na osnovu Izveštaja lekara specijaliste neurologije (KC Vojvodine, Urgentni Centar, Odeljenje urgentne neurologije), od strane lekara opšte prakse dobijeni su uputi za specijalističke preglede:
  1. Magnetna rezonanca LS
  2. EMNG-elektromioneurografija
  Zbog dijagnoze- Sy lumable acutum.Lumboischialgia.
  Oba pregleda sam pokušala telefonski da zakažem u KC Vojvodina, pri čemu sam dobila informacije da EMNG pregled ne mogu zakazati jer su svi termini do juna naredne godine popunjeni i da za dalje ne postoji mogućnost zakazivanja. S druge strane, prvi termin za MG LS je u aprilu naredne godine i zakazivanje se obavlja lično u KC Vojvodine. Obzirom da izarani lekar ne može prepisati bilo koji vid terapije bez prethodno obavljenih navedenih specijalističkih pregleda (u najboljem slučaju tek za 7 meseci), molim Vas za informaciju da li postoji mogućnost refundacije troškova za ove preglede ukoliko se oni obave privatno? Ukoliko postoji ova mogućnost, molila bih Vas za instrukcije kako izvršiti refundaciju.

  Unapred hvala!

 25. Poštovani, dobio sam uput od lekara opšte prakse za pregled kod vaskularnog hirurga. Sestrica na šalteru kod istog mi je zakazala pregled u decembru. Naravno, ime mi je upisala u njihovu svesku i rekla mi je da nema slobodnih termina pre. Da li se ta njihova sveska može uzeti kao lista čekanja ili ne?

 26. Molim vas za savet ustanovljeno mi je oboljenje diskus hernia predlozena mi je operacija iste ali uz savet da bih mogla da se podvrgnem endoskopskom metodom koja je manje invazivna Klinicki centar Kragujevac ne vrsi tu vrstu operacije vec samo Klinicki centar Zemun i Bel medic privatna opsta bolnica. Da li postoji mogucnost da refundiram troskove operacije ukoliko se odlucim za jednu od ove dve bolnice i ako je moguce na koji nacin mogu ostvariti to pravo . U radnom odnosu sam. Unapred zahvalna na odgovoru.

 27. Poštovani, da li je moguće izvršiti refundaciju troškova ako su u pitanju laboratorijske analize, obzirom da imam uput za hormonski status koji podrazumeva veći broj stavki, a u laboratoriji mi na šalteru uporno govore da nisu dobili reagense?
  Hvala, svako dobro!

 28. Poštovani,

  Pokusala sam u domu zdravlja Novi Beograd ( stari merkator ) da zakazem termin za kardiologa u zemunskoj bolnici i oftamologa u okviru doma zdravlja. Receno mi je da nema termina ni za jedno ni za drugo i da pokusam da zakazem izmedju prvog i petog decembra za eventualni termin u januaru.Zanima me da li ja imam pravo da trazim potvrdu o nemogucnosti obavljanja lekarskog pregleda u roku od 30 dana kao i koja ustanova treba da mi izda tu potvrdu?

  Unapred zahvalna.

 29. Poštovani,

  Možete li mi dati odgovor ko je dužan da popuni obrazac P3 u slučaju kad lekar opšte prakse sada elektronski zakazuje pregled kod specijaliste? Da li je to Dom zdravlja ili ipak treba da odemo u bolnicu?

 30. Postovani
  Kod izabranog lekara sam otisao da bi mi zakazao pregled kod ORL specijaliste. Posto nije bilo slobodnog termina u narednih mesec dana receno mi je da dodjem krajem godine pa da ce tada videti da li i kada ima slobodan termin. Intersuje me ko u ovom slucaju treba da mi potpise potvrdu o nemugucnosti obavljanja lekarskog pregleda kada nemam uput vec se radi o zakazivanju?
  Hvala.

 31. Postovani, da li je moguće izvrsiti refundaciju ekspernog ultrazvuka? Trudnica sam i dobila sam uput za ekspertni ultrazvuk, medjutim u NF ne radi aparat već duze vreme, tako da sam morala da odradim privatno.

 32. U fenruaru mi je konstatovano da na desnom oku treba da se uradi Yag laser sto je potvrdjeno i u maju ove godine.S obzirom da je u klinickom centru Vojvodine aparat u kvaru cele godine da li imam prava na refundiranje troskova ukoliko isto obavim u privatnoj klinici.Napominjem da na levom oku imam kataraktu u odmaklom stadijumu i da mi je vid veoma otezan.

 33. Postovani

  Posto sada lekar opste prakse zakazuje pregled kod specijaliste, ko u slucaju kada nema slobodnog termina za zakazivanje u roku od mesec dana treba da mi potpise potvrdu o nemogucnosti lekarskog pregleda ? U tom slucaju nemam uput sa kojim bih otisao u ustanovu gde se vrsi pregled specijaliste.
  Hvala.

 34. Mami je zakazana hemoterapija 8.feb. Naglaseno je da pre toga uradi skener. Prvi slobodan termin za skener je 24. Feb. Sta raditi u tom slucaju? Da li u ovakvim slucajevima postoji mogucnost da se privatnonuradi i refundira?

 35. Савет РФ за здравствено осигурање у случају да здравствена установа одбија да изда потврду (извор:
  http://mondo.rs/a922993/Magazin/Zdravlje/Refundiranje-troskova-za-zdravstvene-usluge.html)

  Oni kažu da ukoliko zdravstvena ustanova odbije da izda potvrdu da uslugu ne može da pruži u roku od 30 dana, osigurano lice može da se obrati zaštitniku prava osiguranog lica u zdravstvenoj ustanovi, kako bi se pregled obavio u zakonskom roku.

  „Ukoliko to nije moguće, zašitinik prava osiguranih lica će dostaviti pisani odgovor RFZO koji se smatra dokazom, umesto potvrde zdravstvene ustanove, o razlozima zbog kojih osigurano lice nije primljeno na pregled“, navode iz RFZO.

 36. U KC Kragujevac nisu u mogucnosti da mi postave holter monitoring u naredna tri meseca. Da li imam pravo na refundaciju troskova kod RFZO postavljanja holtera u privatnoj praksi.

 37. Postovani isla sam vec dva puta na ultrazuvk privatno jer je na institutu za onkologiji i radiologiji guzva na kraju mi je doktorka istoimene bolnice dala ipak uput kod njih za UZ i to za tri ipo meseca. Dakle radim treci put uz na kom se nevidi promena na dojci a postoji nesto, a svakako bi na magnetnoj rezonanci mogla da proverim na sta je ona to izbegla da sam mlada i da uradim tu kod njih ultrazuvk pa ako oni odobre i vide da treba da magnet da idem. Ko je ovde lud da li mogu licno sa uputom od drzavnom lekara da probam da zakazem rezonancu pa ako mi kazu za par meseci da probam sa potvrdom. Danas sam zvala Bezaniju i zakazuju za maj sledece god 🙁 sta mi je ciniti ne znam. I posle sto se ne pregledate i sto smo bolesni. Upravo jer nismo u mogucnosti da to na vreme saznamo.

 38. Мојој ћерки је требао да се уради третман течним азотом због брадавица. У болници већ трећу недељу немају течног азота и нису у стању да изведу ту интервенцију. На крају смо је одвели у приватну ординацију. Моје питање би било: Пошто та интервенција не спада у интервенције које треба да се ураде у року од 30 дана, да ли након истека тог периода имамо права на рефундирање трошкова. По томе испада да не постоји крајњи рок када треба да се уради та интервенција?

 39. Postovani imam zakazanu MR LS kicme. Pregled mi je zakazan za maj mesec.Od drzavne ustanove dobila sam potvrdu sa fatumom i vremenom zakazanog pregleda sa uputstvom sta treba urditi na dan pregleda.Da li ako uradim MR privtno mogu sa ovom potvrdom da refundiram novac. A moram pregled hitno da uradim jer imam velike bolove.Hvala.

 40. Apsolutne nebuloze…moj stric boluje od raka pluća.Posle svake hemoterapije mu na 15 dana traze skener koji zakazuju na 3 do 4 meseca.Vodili smo se zakoom o refundaciji da bi nam bilo odgovoreno da nije bilo neophodno i da nije zivotno ugrožen.Jedna velika obmana i pljačka.Sve u svemu svi pregledi tipa rezonance,skenera i tih skupih nemogu se refundirati

 41. Могућност рефундације постоји за здравствене услуге као што су лабораторијске анализе, рентген, ултразвучни и други прегледи, медицинска рехабилитација и други специјалистички и дијагностички прегледи.

  Изузетак представљају здравствене услуге за које је прописано утврђивање листа чекања (МР и ЦТ дијагностика, коронарографија срца, реваскуларизација миокарда Bypass хирургијом, уградња ендопротеза кука итд.) EVO IZVOLITE

 42. Šta će biti sa osiguranicima koji imaju stare trajno overene zdravstvene knjižice? Nove zdravstvene kartice SA ČIPOM, NE ŽELE DA UZMU, RADI ČIPOVANJA.
  Da li se ovim, UCENJIVANJEM Ministarstva zdravlja, UKIDA PRAVO NA ZDAVSTVENU ZAŠTITU OSIGURANIKA, PRAVO NA PREGLEDE, LEČENJE I IZDAVANJE LEKOVA NA RECEPTE ?
  Svi nadležni ćute i niko se ne oglašava, a pojedini domovi zdravlja i apoteke ne pružaju usluge ko nema novu čipovanu karticu.

 43. Zbog iznenadnog pogorsanja krvnog pritiska, potrazila sam pomoc u zdravstvenom centru u Tuzli, zasta sam normalno i platila izvesnu sumu novca. Kada sam se vratila u Suboticu, podnela sam zahtev za refundaciju troskova. Odbijena sam sa obrazlozenjem da posto imam poremecaj krvnog pritiska, nisam ni trebala ici u Tuzlu? Da li svi koji imaju poremecaj krvnog pritiska, moraju sedeti u svojim kucama – odnosno ne udaljavati se od mesta stanovanja. Hvala

 44. Poštovani,

  Možete li mi reći imam li pravo na refundaciju troškova ortodontskog tretmana sa VMA?
  Naime, učestvovala sam u saobraćajnoj nezgodi u kojoj sam zadobila teške telesne povrede. U nezgodi sam povredila i lice, gornju vilicu, nos i jagodične kosti. Sada sam u predoperativnom procesu u kojem mi fiksnom protezom sačuvane zube vraćaju na svoja mesta, kako bi nakon toga jednom operacijom na licu obavili tri intervencije. Do sada sam za postavljanje proteze i kontrolne preglede dala približno 100.000 dinara. Da li te tročkove mogu da refundiram?

  Unapred HVALA.

 45. Dobro vece,imam pitanje.imam paralizu desne strane lica,i problem sa ravnotezom.to mi je od 25.12.2017.idem na terapije i sve kontrole kod neurologa,orl i ocno.medjutim uputili su me da radim ct i magnetnu,medjutim u somboru nerade,nerade u subotici a u kamenici je jul popunjen.ja pored troje dece nemogu da odvojim 15000 za magnetnu.kakve sanse imam da mi se refundira ako odradim privatno?koje bi papire trebala imat.hvala na razumevanju i odgovoru.

 46. Postovani, danas sam od lekarke Doma zdravlja na Paliluli, ulica Carlija Caplina, dobila informaciju da Oni takve potvrde ne izdaju ,te da se obratim zastitniku prava pacijenata u Domu zdravlja u Knez Danilovoj ulici,Takodje u Beogradu.O cemu se radi.Mozete li mi Molim Vas pomoci i reci mi imam li ja zakonsko pravo na tu potvrdu kao osiguranik i kako da to pravo ostvarim u slucaju da nadlezni lekar i Ustanova ne saradjuju,i ne zele da mi je izdaju.Hvala

 47. Dragana Radulovic -

  Potrebno je da uradim MR glave, sada neurolog zakazuje (posto su umrezene ustanove) ali nema slobodnih termina do kraja godine. Sta da uradim? Da li sa ovim obrascem i uputom idem u ustanovu po overu da nisu u mogucnosti da urade MR u roku od 30 dana, pa zakazujem kod privatnika, iz unutrasnjosti sam, ili postoji jednostavniji put?
  Unapred zahvalna Dragana

 48. Dobila sam uput za EMG desne ruke, u Vranju aparat nee radi, nece da potpisu potvrdu, Leskovac is to aparat nee radi, potvrda nee, sledeca stanica Nis, da li ja moram ici do Subotice ako tamo radi aparat a mogu kod privatnika ali bez refundacije,cemu onda sve ovo o nasim pravima za refundaciju troskova kad potvrdu nece Niko da potpise, ????

 49. Operisao sam kataraktu na levom oku preko rfzo.Morao sam i na desnom ,nisam isao kod mog lekara za operaciju desnog .Da me ponovo stave na listu cekanja .Operisao sam o mom trosku.Dal mogu da refundiram troskove operacije?

 50. Postovani, moje pitanje odnosi na trenutnu situaciju.
  Naime mojoj majci je dijiagnostikovan maligni tumor na grlicu materice, sve dijagnosticke procedure je odradila i zakazala skener za 02.04 ali su je nazvali dva dana pre termina i otkazali intervenciju. Takodje ima zakazan konzilijum u Beogradu za 07.04 ali bez nalaza skenera to je nemoguce odraditi. Posto je sve papire sakupila i sve smo odradili ali nije u mogucnosti uraditi skener, nasli smo privatne ordinacije koje bi to mogle odraditi u datom roku, naravno za novac. Pitam se da li ona ima pravo na povracaj novca s obzirom da skener u bolnici nece raditi do daljnjeg. Bolnica u Pancevu je u pitanju. Unapred Vam hvala na odgovoru.

 51. Potrebno je da hitno uradim EMNG GEdesne ruke na predlog neurohirurga iz mesta u kome živim i fizijatra Zavoda za rehabilitaciju, gde se nalazim na ambulantnom lečenju. U mestu u kom živim zakazali su mi EMNG GE za februar 2021. godine. U banji u kojoj sam na rehabilitaciji rade ovo snimanje, ali nemaju ugovor sa Filijaloj RFZO za tu vrstu usluge. Mogu li kod njih da obavim to sminanje i da naknadno refundiram sredstva preko RFZO ili je potrebno da to obavim u nekoj ustanovi sa kojom je potpisan ugovor za tu vrstu usluge i na koji način?
  Odgovor mi je potreban HITNO..

 52. Molim Vas da mi odgovorite da li imam pravo za naplatu troškova hemioterapija.Mom suprugu Draganu Gačić se u avgustu 2020.god povratio karcinom C16.U maju 2020.zavrio je sa hemioterapijama ,u avgustu 2020.god bolest se vratila i na konzilijumu una Onkolociji KC Srbije da za njegovo stanje jer je bolest metastazirala nemaju adekvatnu terapiju .Odlazimo u privatnu kliniku Onkomed sistem i tamo počinjemo sa terapijama .Da li imamo pravo na refundaciju troškova.Molim odgovor i savet šta dalje.

 53. Ne znam koliko ovo moje pisanije ima smisla. Oči su u katastrofalnom stanju, imam 70 godina i na pregledu su rekli da moram da operišem kataraktu. Međutim kad odem da se prijavim na listu, dobijem odgovor da mesta nema i da zovem petkom i ponedeljkom da proverim da li ima mesta. Tako zovem već 4 nedelje i pitam, da li treba da izgubim vid ili postoji rešnje??

Ostavite komentar