Kada treba da se obratite tržišnoj inspekciji?

13

Tržišna inspekcija je nadležna za kontrolu trgovine, ali nije nadležna za sve probleme koje imate sa pružaocem usluga ili prodavcem robe. Glavni razlog podnošenja prijave Tržišnoj inspekciji je ako trgovac odbija na primi reklamaciju potrošača ili ako primi reklamaciju, ali ne odgovori na nju u zakonskom roku od 8 dana. Tržišna inspekcija ne može narediti trgovcu da prihvati reklamaciju potrošača, već ga jedino može kazniti.

Pored toga, Tržišnoj inspekciji treba da se obratite ako trgovac na kasi ne naplaćuje cenu koja je istaknuta na rafu, ako sumnjate da trgovac prodaje falsifikovanu robu, ako Vam trgovac ne dostavi uputstvo za tehnički proizvod, ne upozna Vas sa Vašim pravima o raskidu ugovora pri kupovini van poslovnih prostorija(na prezentaciji), reklamira popuste koje ne daje itd.

Tržišna inspekcija radi radnim danima od 7.30 do 15.30 časova što znači da ako, na primer, uočite nepravilnost u petak uveče prijavu tržišnoj inspekciji možete podneti najranije u ponedeljak ujutru.

Zgrada na adresi Omladinskih Brigada 1 na Novom Beogradu u kojoj ste nalazi tržišna inspekcija za Beograd

Zgrada u ulici Omladinskih Brigada na Novom Beogradu u kojoj ste nalazi Tržišna inspekcija za grad Beograd

Pod nadženost Tržišne inspekcije ne potpada utvrđivanje koji je razlog kvara robe. Na primer, inspekcija nema nadležnost za reklamaciju obuće, koju trgovci odbijaju pozivajući se na neadekvatnu upotrebu, održavanje i kontakt sa vodom. Tržišna inspekcija ne utvrđuje ko je u pravu i koji je razlog neispravnosti obuće, niti bilo koje druge robe.

Tržišna inspekcija nije nadležna za neizdavanje fiskalnog računa, kontrola izdavanja fiskalnih računa je u nadležnosti poreske inspekcije.

Pri podnošenju prijave Tržišnoj inspekciji potrebno je podneti i dokaz kupovine koji pokazuje da ste robu kupili od trgovca. Dokaz može biti fiskalni račun, slip od kartice, ugovor itd. U slučaju da nemate dokaz kupovine inspekcija će Vam skoro sigurno odbiti prijavu.

Prijavu Tržišnoj inspekciji možete podneti odlaskom na adresu inspekcije, preporučenim pismom ili putem elektronske pošte. Rok za postupanje tržišne inspekcije na osnovu prijave je 60 dana.

Telefone i adrese tržišnih inspekcija, raspoređene po okruzima, možete videti na sledećem linku:

Telefoni ispostava tržišne inspekcije

 

Tekst je nastao uz finansijsku podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije. Stavovi koji su izraženi u tekstu ne predstavljaju stavove Ministarstva kulture i informisanja.

Podelite

13 коментара

 1. kupio sam led sijalicu koja je crkla posle sest meseci zamenio sam je za drugu i ona je crkla posle tri meseca nisam imao pravo na zamenu i uzeli su mi racun a garancija je dve godine pa vas molim da mi odgovorite sta da radim u napred zahvalan.

  • Molimo da nam pošaljite skeniranu ili fotografisanu garanciju na:

   prigovori@zastitapotrosaca.com.

   Ako imate pečatom i/ili potpisom overen garanti list i u istom piše da je garantni period dve godine, onda imate pravo na zamenu.
   Problem može da nastane ako ne može da se poveže garanti list i sijalica (npr. nema serijskog broja na sijalici i isti nije upisan na garantom listu).
   Pri zameni ili slanju proizvod na popravku trgovcu se na daje fiskalni račun. Jedina situacija kad je nužnu dati račun trgovcu je pri povraćaju novca.

   • Narucila sam krevet velicine160/2m u prodavnici „Vas dom“ u Pozarevcu. Prodavacica mi je rekla da ce biti dostavljen na moju adresu u roku od 20 dana. Taj dogovor nije ispostovan. Kada su mi dostavili krevet posle mesec i tri cetiri dana preko bio je ostecen . Tom prilikom sam platila prevoz i montera koji nije dosao vec samo vozac 4000 dinara i vratila sam ostecenu robu. Narucila sam drugi krevet , koji cekam ponovo mesec ipo i nije mi jos dostavljen. Zanima me da li sam u obavezi da ponovo platim prevoz i montazu 4000 dinara apri tom nista nije moja greska.
    Molim vas da mi odgovorite sta da radim

    • Rok za isporuku nameštaja je 30 dana, osim ako niste drugačije ugovorili. Pogledajte da li na ugovoru ili nekom drugom papiru piše koliki je rok isporuke. Ako ne piše imate pravo da tražite novac nazad ili umanjenje cene. U svakom slučaju, pošto Vi niste krivi za to što je nameštaj bio oštećen, ne morate da opet plaaćate troškove prevoza.

 2. Koja je procedura za prevaru prodavca?? Kupio sam invertor klimu u Tehnomaniji,i u pakovanju nedostaju cevi za povezivanje spoljne i unutrašnje jedinice,,a u sadržaju pakovanja piše da cevi su u pakovanju,,uložio sam reklamaciju,,i njihov odgovor, te cevi donosi serviser,,meni ne treba serviser,jer sam ću da je ugradim,,ovo je čista krađa i dogovor između prodavaca i servisera,,koji naplaćuju 1200din po metru cevi,,a te bakarne cevi koštaju 230din po metru,,to je isto kao kupiti televizor a ne dobijete kabal za struju,pa vam ga donesu,i naplate 5000,,kakva je procedura za tužbu?

 3. Kupio sam oled tv u Tehnomaniji, 06.10.2018.Izdat mi je fiskalni račun, posle toga je proveren rad ekrana. Ostali delovi, stalak i nosač nisu proveravani. Garantni list nije overen. Po dolasku kući krenuo sam sa montažom i primetio da je nosač sa staklom sa donje strane prilično oštećen tj. izgreban što je u meni probudilo sumnju da je tv već bio korišćen. Odmah sam vratio tv u prodavnicu, i tražio zamenu, koju nisu odobrili uz obrazloženje da sam ogrebotine ja napravio. Pristali su da se tv pošalje u servis na proveru radnih sati, zbog moje sumnje da je već bio korišćen. Koja su moja prava. Napominjem da je fiskalni račun izdat u 13i30,a povratak u prodavnicu je bio oko 17časova.Pozdrav

  • Ovako meni treba pomoć, ne znam kome da se obratim , pa vas molim da i meni pomognete. Ja sam pre dva meseca menjala set kvacila na automobilu u Suzuki servisu koje kada zamenite najmanje treba da traje nekih 70-80 hiljada km. Meni je odma posto sam to zamenila bilo sumnjivo da nije potpuno sigurno vozilo i da nije sve kako treba.
   Ja sam se njima požalila i više puta vraćala i jedanput su čak pronašli neki drugi kvar u prevodu videli su da sam devojka i da mogu da mi kažu sta god požele da ću poverovati i da će samo da mi naplaćuju nepostojece kvarove. Prestala sam da odlazim tamo,a auto mi trokira samo tako.. Mene zanima kome ja treba da se obratim,da povratim svoj novac i da konačno popravim svoj automobil ?!
   Hvala na odgovoru i pozdrav!

 4. Postovani,Dobar dan.
  Pre nekih 10 dana sam preko interneta narucila patike i stigle su ali pogresan model i pogresan broj.Odma sam im odgovorila da su mi poslali sve pogresno i rekli su da ce da zamene ali nisu.Od tada mi vise ne odgovaraju na poruke.Uredno procitaju poruke ali ne odgovaraju.Molim vas za savet.Hvala unapred

 5. Sin je kupio AIR VAPORMAX patike u SPORT VISION BUZZ.Vazdusni djon se ispumpao,a nije ostecen,niti odlepljen,ni izbusen. Reklamacija je dve godine. Naravno,odbili su. U inspekciji nece da reaguju,jer je doticni gazda „mnogo jak“. Patike kostaju“samo“26 800,00

 6. Emmi mi je poslao nov neispravan tv (bez tona) odmah istog trenutka sam ga reklamirao, ne odgovaraju i kada pozovem službu reklamacija samo ponavljaju da je u servisu… Ne želim da se popravlja nov tv.. Tv sam kupio preko interneta emmi. Ne vraćaju ni novac ni drugi tv, kome se žaliti?

  • Ako ste kupili TV preko interneta onda ste mogli da ga vratite iz bilo kog razloga u roku od 14 dana i da dobijete novac nazad.
   Ukoliko se zaista utvrdi da postoji kvar, onda moraju da Vam zamene TV, a možete i da tražite nazad novac.
   Verujem da je u paparima navedeno da ste uložili reklamaciju što znači da imaju osam dana da odgovore.
   Ukoliko ne budete zadovoljni odgovorom, slobodno na pozovite na 011 2 415 485 ili 069 2 415 485 – radnim danima između 10 i 14 časova.

 7. Postovani,

  kupila sam patike u jednoj sportskoj radnji. Posle mesec dana nosenja, pukle su i odlepile se. Podela sam reklamaciju, odgovorili su posle 6 dana i naravno odbili su je.
  Kome mogu da se obratim? Mesec dana je jako kratak vremenski period, ako ne postoji lice kome mozemo da se obratimo u ovakvim situacijama, onda nema svrhe uzimati racun.

Ostavite komentar