Da li se možete isljučiti sa daljinskog grejanja?

1

Sve veći broj korisnika daljinskog grejanja želi da se isključi sa sistema, jer je takav vid grejanja skuplji u odnosu na grejanje na struju ili drva. Svaki potrošač ima pravo da se isključi sa pomenutog sistema, ali su lokalne samopurave našle način kako da to bude skoro nemoguće i teško isplativo za potrošače. Razlog toga je obaveza bivših korisnika da moraju da plaćaju od 25% do 50% od cene grejanja čak i kad su isključeni sa sistema.

08_Placanje Grejanja Po Utrosku.wmv_000385760

Za isključenje sa sistema daljinskog grejanja potrebno je uraditi sledeće:

1. Podneti toplani pisanim putem zahtev ( ili JKP-u čiji ste trenutni korisnik grejanja) za isključenje van grejne sezone. Toplana će proveriti tehničke uslove i dostaviti mišljenje.

Ako je stav toplane pozitivan, potrebno je:

2. Dobiti saglasnost skupštine stanara i vlasnika susednih stanova da su saglasni sa vašim isključenjem. Instalacije daljinskog grejanja su zajednička imovina svih stanara u zgradi, pa ne možete bez saglasnosti drugih stanara da radite bilo kakve izmene na njima, a pogotovu one koje mogu uticati na kvalitet grejanja ostalih stanara.

3. Zadnji korak je da uplatite iznos koji toplana odredi kao trošak isključenja sa sistema. S obzirom na to da isključenje nije standardna usluga u okviru održavanja, troškove plaća podnosilac zahteva. Posle toga, ostaje samo da vas radnici toplane isključe sa sistema i plombiraju radijatore.

Ako se samoinicijativno isključite sa sistema daljinskog grejanja, to jest, bez saglasnosti toplane možete napraviti veliki problem. Naime, mogu Vam biti ispostavljeni troškovi eventualne štete koja je prozrokovana komšijama zbog Vaših neovlašćenih radova pri isključenju sa sitema.

Čak i kada ste isključeni sa sistema daljinskog grejanja morate plaćati fiksni deo grejanja koji iznosi oko 30% od cene, jer kroz Vaš stan prolaze cevi i jer delite zidove sa komšijama koji imaju grejanje pa imate toplotne dobitke bez obzira što niste priključeni na sistem daljinskog grejanja. Jedini način da toplana prestane da naplaćuje fiksni deo grejanja je ako se cela zgrada isključi sa sistema daljinskog grejanja.

U produžetke možete videti prilog o bivšim korisnicima sistema daljinskog grejanja u Velikoj Plani, koji su pred Ustavnim sudom tužili toplanu, kako bi se oslobodili naplate fiksnog dela grejanja koji iznosi 30%.

 

Tekst je nastao uz finansijsku podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije. Stavovi koji su izraženi u tekstu ne predstavljaju stavove Ministarstva kulture i informisanja.

 

Podelite

1 коментар

  1. Pingback: KAKO SMO SE SKUPO UGREJALI: ISTINE I ZABLUDE O DELITELJIMA TOPLOTE | Zrenjaninski krovovi - Nekretnine u Zrenjaninu i Banatu

Ostavite komentar