Kako kupiti dečije sedište?

0

Pri kupovini dečijih sedišta se ne treba rukovoditi izrekom: ako ne znaš šta je dobro, kupi skupo. Testiranja nemačkog auto-saveza ADAC su pokazala da neka sedišta koja koštaju preko 50.000 dinara nisu bezbedna dok neka koja koštaju „samo“ 10.000 dinara jesu.

 Glavni kriterijumi za izbor dečijeg sedišta su visina i težina deteta koji su navedeni sa bočne strane sedišta

Pre kupovine neophodno je da dete isproba sedište. Zbog razlika u konstrukciji vozila (npr. oblika i visine sedišta, širine otvaranja vrata) dečija sedišta ne mogu da se podjednako dobro montiraju u svako vozilo.

Kako proveriti da li je sedište odgovara vašem vozilu i da li je pravilno postavljeno?

Po rečima Džudi Klajvert iz Dženeral Motors :“ Brz način da proverite je da povučete osnovu sedišta od sebe i nazad. Sedište ne bi trebalo da se tom prilikom pomeri više od 2,5 centimetra u bilo kom smeru. Veoma je važno da pojas zategnemo dovoljno, ali ne tekao da pojas dete steže. Da li je pojas pravilno stegnut proveravamo tako što uvučemo prst između pojasa i ramena deteta. Ako možete da previjete pojas preko prsta, onda nije dovoljno stegnut. Kopča pojasa treba da bude u visini pazuha.”

Rok trajanja sedišta

Dečija sedišta imaju rok trajanja, pošto što se radi o specifičnom proizvodu koji se koristi za čuvanje života dece ona obavezno sadrže i taj podatak. Rok trajanja za dečija sedišta postoji ne iz razloga pohlepe kompanija već jer se sedišta prave od plastike koja vremenom tokom upotrebe postane krta i lomljiva te sedište gubi svoju funkciju u pogledu zaštite bezbednosti deteta. Čak i ako se radi o sedištu koje nije bilo u sudaru, korišćenjem sedišta posle isteka roka trajanja ugrožavate život svog deteta. Rok trajanja sedišta se po pravilu može naći na donjoj strani sedišta na nalepnici ili utisnut u vidu žiga.

Utisnut rok trajanja dečijeg sedišta

Utisnut rok trajanja dečijeg sedišta

Rezultati testova nemačkog auto-saveza ADAC

Svake godine na našem sajtu objavljujemo rezultate testiranja nemačkog auto-saveza ADAC. Nažalost testovi uglavno obuhvataju sedišta koja su van kupovne moći većine roditelja u Srbiji. Ipak i na našem tržištu se mogu naći neka od sedišta koja su dobro prošla na testovima, a istovremeno su pristupačna i plićem džepu.

Kupovina polovnog sedišta

Roditelji koji ne mogu da priušte svom detetu novo sedište mogu kupiti i polovno. Napominjemo da je uvek bolje kupiti novo dečije sedište jer za njega sigurno znate da nije bilo u sudaru i da mu rok trajanja nije istekao.

ADAC Test Decijih Sedista 2015.wmv_000018000

Visoka cena dečijeg sedišta ne znači automatski i visoku bezbednost za vaše dete. Savetujemo da pre kupovine dečijih sedišta pogledate rezultate ADAC-ovog testa dečijih sedišta

Na sledećem linku možete pogledati rezultate testova ADAC-ovih sedišta: Rezultati testova ADAC-a 2015. i ranijih godina

Napomena: Određeni broj sedišta sa testa se ne mogu naći u prodaji u Srbiji jer se radi o testu vršenom na osnovu ponude dečijih sedišta na tržištu Nemačke.

Takođe, možete pogledati i prilog o testiranju dečijih sedišta koje je 2015. godine uradio nemački auto savez ADAC:

Disclaimer_za_PS_sajt_final

Podelite

Ostavite komentar