Kako zameniti oštećene strane novčanice

0

Zamenu efektivnog stranog novca (oštećene novčanice za neoštećene, metalni za papirni,vanopticajni za opticajni) može se izvršiti kod banaka i ovlašćenih menjača. Oni mogu ali nisu po propsima u obavezi, da izvrše zamenu stranog novca.

20 euro banknote with the Greek spelling of euro ripped off

Ukoliko banka prihvati da izvrši zamenu strenih oštećenih novčanica ona mora da se pridržava istih pravila koje važe i pri zameni domaćih apoena.

Banke mogu da zamene novčanice ako se podnese najmanje 51% površine ispravne novčanice i kovani novac koji je usled korišćenja u opticaju, korozije ili fizičkih uticaja promenio neke od svojih fizičkih osobina.

Pošto se po posebnoj proceduri primaju novčanice za zamenu koje imaju manje od 51% ispravne novčanice, odnosno novčanice obojene upozoravajućom bojom domaće poslovne bake će po prvilu odbiti da zamene takve novčanice jer je trošak za njih u tom slučaju previsok

Ipak, građani koji su imali nesreću da poseduju više oštećenih novčanica uvek mogu da ih zamene u Evropskoj uniji po istim pravilima koja važe i u Srbiji za zamenu oštećenih dinarskih novčanica. Više možete pročitati ovde

Disclaimer_za_PS_sajt_final

Podelite

Ostavite komentar