Kome odneti uređaj na reklamaciju?

1

U slučaju kvara na tehničkom uređaju potrošači se često nađu u dilemi da li uređaj treba da odnesu na reklamaciju trgovcu ili serviseru. Trgovci neretko upućuju potrošače da odnesu pokvareni aparat na servis, čime izbegavaju svoju zakonsku obavezu da primaju reklamacije na uređaje koje su prodali. Preporučujemo da uređaje uvek reklamirate trgovcu, a ne serviseru.

 

 

Zakonom o zaštiti potrošača je predviđeno da trgovac prima reklamaciju od potrošača zajedno sa dokazom kupovine i proizvodom koji se reklamira. Trošak potrošača je da dopremi uređaj do prodavnice. Obaveza trgovca je da o svom trošku pošalje proizvod servisu i da ga posle ispitivanja i eventualne popravke vrati u radnju. Trgovac nema obavezu da potrošaču vrati uređaj na kućnu adresu potrošača, osim u slučaju kada ga je sam preuzeo sa kućne adrese potrošača.

Po prijemu reklamacije trgovac je obavezan da Vam izda revers, odnosno potvrdu prijema reklamacije. Insistirajte da trgovac upiše serijski broj uređaja na potvrdu da bi ste predupredili moguće probleme.

Čak i kada Vam je servis bliži  nego prodavnica obavezno odnesite proizvod na reklamaciju kod trgovca, jer trgovac odlučuje o eventualnoj zameni proizvoda ili povraćaju novca. Ako odnesete proizvod u servis i zahtevate zamenu proizvoda verovatno će te ostati bez mogućnosti da zamenite proizvod, jer će servis bez Vaše saglasnosti popraviti proizvod. Zakon nije predvideo takvu situaciju, te se serviser ne možete kazniti ako je bez Vaše saglasnosti popravio uređaj. Po Zakonu o zaštiti potrošača jedinu odgovornost za reklamaciju ima trgovac.

Ako servis besplatno dolazi u Vaš dom po pokvareni uređaj (uglavnom se radi o servisima bele tehnike) iskoristite tu mogućnost, ali zahtevajte da Vam serviser izda radni nalog o izvršenim radovima i revers o prijemu uređaja na servis.

Rok za popravku

Vreme za koje servis mora popraviti tehnički uređaj je 30 dana. Ako je Vaš uređaj u servisu duže od 30 dana možete pisanim putem zahtevati od trgovca zamenu proizvoda za nov ili povraćaj novca. Ukoliko trgovac odbije taj zahtev ili ne odgovori na reklamaciju u roku od osam dana onda trebate prijaviti trgovca tržišnoj inspekciji.

 

 

Tekst je nastao uz finansijsku podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije. Stavovi koji su izraženi u tekstu ne predstavljaju stavove Ministarstva kulture i informisanja.

Podelite

1 коментар

  1. Postovani imam problem sa Dacia vozilom radi se o model Novi Sandero Ambiance 1,2 16v LPG kupljen 17.11.2014 prodavac HIt Auto doo.Kola kad su presla blizo 30000km imaju problem sa voznjom na plin vec vidim I vama problem trzanja u voznji ,prebacivanjem na plin…….ZAlila sam se prodavacu NIssan Srbija Doo putem maila .Odgovor prodavaca je da se po pojavi problema obratim redovnom servisu.Moram napomenuti da se od aprila 2016 obracam I da mi problem nije otklonjen.Kola su u garanciji do 100000 km jer je to prvi uslov koji cebiti zadovoljen a to je sledece godine negde u martu. Resenje problema nije nadjeno I s obzirom da sam konstantno na putu moram priznati da me zaabrinjava.Moram napomenuti VELIKU NEPOSLOVNOST i neodgovornost ovako poznate firme kojoj je ukazano poverenje kupovinom njihovog vozila.Vozilo nije Ni SIGURNO NI BEZBEDNO I samom prodajom kupac je doveden u zabludu jer su prodata kola koja nisu za voznju a sto Im je osnovna namena.Molim za savet sta da radim s obzirom da Sam videla da ste imali prijavu ovog problema a ja ocigledno nemam resenje .

Ostavite komentar