Da li operater mora da otključa mobilni telefon?

0

Ako operator mobilne telefonije od koga ste kupili telefon posle isteka ugovora odbija da Vam dostavi kod za otključavanje telefona pravdajući ga problemima u komunikaciji sa proizvođačem telefona preporučujemo da se  obratite RATEL-u. N  U Republici Srbiji zakonom nije propisana obaveza operatora da otključaju mobilni telefon posle isteka ugovora, ali u praksi operatori mobilne telefonije to ipak čine posle što korisnik podnese prijavu protiv operatora  RATEL-u.

Otkljucavanje dekodiranje telefona - kopija.wmv_000072556

Posle podnošenja zahteva za dostavljanje koda operator je dužan da na vaš zahtev odgovori u roku od osam dana. Ukoliko dobijete negativan odgovor, potrebno je da podnesete prijavu Regulatornoj agenciji za elektronske komunikacije (RATEL). Napominjemo da tržišna inspekcija nije nadležna za otključavanje telefona, ona jedino može kazniti operatora ukoliko ne odgovori na reklamaciju u zakonskom roku od osam dana. Napominjemo da tržišna inspekcija nema nadležnosti u vezi dostavljanja koda za otključavanje telefona kako bi mogao da se koristi i na drugim mrežama.

Prijavu RATEL-u možete podneti putem elektronskog šaltera RATEL-a ili slanjem pošte na adresu:

RATEL

Palmotićeva 2
11103 Beograd
Republika Srbiјa

RATEL obavezuje zakonski rok od 60 dana da odgovori na Vašu prijavu, ali je taj rok u praksi znatno kraći. Iako nemaju zakonsku obavezu da otključaju telefon po isteku ugovora, naše dosadašne iskustvo govori da operatori prihvataju većinu zahtev potrošača odmah, a u izuzetnim slučajevima posle intervencije RATEL-a.

Iskustvo u drugim zemljama Evrope

Naš predlog je da bude donesen zakon, kao u Hrvatskoj, gde je navedena obaveza operatora da besplatno otključa telefon po isteku ugovora, a u roku od 15 dana od podnošenja zahteva. U slučaju da operator to ne uradi, može biti kažnjen.

Na linku ispod se nalazi prilog o problemima sa kojima se susreću potrošači u Srbiji koji pokušavaju da otključa telefon posle isteka ugovorne obaveze.

Tekst je nastao uz finansijsku podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije. Stavovi koji su izraženi u tekstu ne predstavljaju stavove Ministarstva kulture i informisanja.

Podelite

Ostavite komentar