Razlika između niskobudžetnih i klasičnih aviokompanija

1

Osnovna razlika između niskobudžetnih takozvanih „low-cost“ aviokompanija i običnih je u tome što niskobudžetne kompanije minimalizuju troškove na sve moguće načine. Ti kompromisi ne utiču na sigurnost leta, ali utiču na komfor putnika i iziskuje moguće dodatne troškove. Pre odlučivanja za put low-cost kompanijom trebate uporediti šta dobijate, a šta gubite letenjem takvom avio-kompanijom u odnosu na klasičnu.

Niskobudžetne kompanije imaju jeftinije karte ali zato imaju određene nedostatke. Na Vama je da odlučite šta Vam više odgovara, ušteda novca uz gubitak komfora ili letenje klasičnom avio-kompanijom po znatno višoj ceni karte

Niskobudžetne kompanije imaju jeftinije karte ali zato imaju skromniju uslugu. Na Vama je da odlučite šta Vam više odgovara, ušteda novca uz gubitak komfora ili letenje klasičnom aviokompanijom po znatno višoj ceni karte

Na primer low-cost kompanije imaju samo jednu klasu u kojoj se nalaze svi putnici, i broj sedišta je povećan da bi se maksimizirao profit. Tako se gubi određen komfor ali se smanjuje cena karte. Takođe, low-cost kompanije uglavnom prodaju karte putem interneta i ne poseduju svoja predstavništva već im se možete žaliti i obraćati samo putem interneta, a ne i lično u predstavništvu kao kod klasičnih avio-kompanija.

Ručni prtljag je besplatan za klasične avio kompanije i „low-cost“ ali odstupanje dimenzija se ne toleriše kod low-costa te se odmah moraju evidentirati i ubaciti kao registrovan teret koji košta znatno skuplje nego kod klasičnih avio-kompanije.

Takođe, low-cost kompanije često lete do sporednih aerodroma da bi let bio jeftiniji zbog nižih aerodromskih taksi, ali ta prednost može biti i nedostatak jer prevoz od sporednog aerodroma do grada može koštati i više nego što ste uštedeli kupovinom karte niskobudžetne avio-kompanije u odnosu na klasičnu.

U okviru low-cost karte nije uključena hrana i piće, te se ona dodatno plaća i predstavlja dodatan izvor novca low-cost avio-kompaniji.

Ako rezervišete kartu kod low cost kompanije nekoliko meseci pred let ona može koštati znatno jeftinije nego karta kod klasičnog avio-prevoznika, ali tako isto ako kupujete kartu pred sam let ona može koštati znatno više kod low-cost kompanije.

Disclaimer_za_PS_sajt_final

Podelite

1 коментар

Ostavite komentar