Rezervni delovi i servisna podrška

3

Trgovci i uvoznici u našoj zemlji nisu obavezni da snabdevaju tržište rezervnim delovima, čak ni u toku garantnog roka. Nakon isteka garancije, postoji mogućnost da nećete moći da nađete rezervni deo za Vaš skupoceni uređaj.

Problem za potrošače po pravilu nastaje kada proizvodu istekne garantni rok, jer tada snabdevanje rezervnim delovima zavisi samo od ekonomskog interesa trgovca ili uvoznika. Na primer, za znatan broj televizora koji imaju ekrane sa plazma tehnologijom nema rezervnih delova na tržištu, jer su oni veoma skupi i broj takvih televizora koji su prodati na našem tržištu je zanemarljiv. Tada potrošači ostaju sa uređajem za koji je praktično nemoguće naći rezervni deo posle isteka garantnog roka.

Određeni proizvođači se putem garantnog lista ili druge pisane dokumentacije koju dostavljaju potrošaču pri kupovini proizvoda obavezuju na obezbeđivanje rezervnih delova van garantnog roka, što predstavlja dobru poslovnu praksu, jer nisu obavezni da to čine.

Pored problema sa rezervnim delovima, postoji mogućnost i iznenadnog gašenja uvoznika ili servisne mreže proizvođača, čija je posledica to što potrošači ostaju bez mogućnosti da poprave svoj uređaj u toku garancije. Skoriji primeri su kompanija Neptun i Tehnomarket koje su bile uvoznici i distributeri robnih marki Fuego i Neo, kao i fabrika akumulatora Black Horse iz Sombora. Posle propasti ovih kompanija potrošači su ostali i bez servisne podrške i bez rezervnih delova.

Zbog gore navedenog, najbolje je kupovati tehničku robu popularnih proizvođača za koje znate da imaju znatan broj prodatih proizvoda na našem tržištu, te samim tim i veliki broj dostupnih rezervnih delova i servisa koji poseduju potrebno znanje za popravku uređaja. Čak i da na tržištu ima rezervnog dela, ako se radi o proizvodu koji je prodat u malom broju primeraka, kao na primer plazma televizoru, cena popravke može koštati i više od novog aparata.

U sledećem prilogu možete videti sa kakvim problemima se susreću potrošači kada žele da zamene rezervne delove van garantnog roka.

Tekst je nastao uz finansijsku podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije. Stavovi koji su izraženi u tekstu ne predstavljaju stavove Ministarstva kulture i informisanja.

Podelite

3 коментара

  1. Dobro veče.pokvario mi se led reflektor koji je pod garancijom,tačno pre mesec dana sam odneo u prodavnicu i od tada ništa novo od njih,u kojem roku bi trebali da mi poprave te isto?

  2. Ljiljana Trajkovic -

    Molim Vas za savet. Kome mogu da se obratim ako sam dala Tv na popravku, prilikom preuzimanja uredjaja na reversu nije napisan serijski broj Tv-a, kad su mi vratili uredjaj videla sam da je zamenjen. Kontaktirala sam servis ali oni kazu da je to nemoguce.

Ostavite komentar