Šta možete da uradite ako Vam je odbijena reklamacija na patike?

5

U slučaju da je trgovac odbio Vašu rekamaciju na patike navodeći da se radi o neadekvanoj upotrebi i održavanju i/ili da je patika došla u kontakt sa vlagom, a deklarisana je za suvo vreme, potrebno je da uradite sledeće:

Kontaktirajte akreditovanu laboratoriju za kontrolu kvaliteta obuće koja će nakon pregleda dati stručno mišljenje o razlogu neispravnosti. To stručno mišljenje (ispitivanje) košta oko 2.000 dinara, mada cene mogu biti i niže, ali i više u zavisnosti od poslovne politike akreditovanih laboratorija.

Sa dobijenim stručnim mišljenjem potrebno je da se ponovo obratite trgovcu, ali imajte u vidu da trgovac nije u obavezi da prihvati izveštaj stručne laboratorije. Ako trgovac odbije Vašu ponovnu reklamaciju jedino što Vam preostaje je da pondesete tužbu protiv trgovca, pozivajući se na izveštaj akreditovane laboratorije za kvalitet obuće.

U slučajevima kada se radi o jeftinijoj obući sudski spor se ne isplati zbog troškova veštačenja i advokata, ali je sasvim racionalno vođenje spora kada se radi o skupljoj obući.

Napomena: Ne podnosite prijavu tržišnoj inspekciji osim u slučaju kada trgovac odbija da primi reklamaciju ili ne odgovori na nju u roku od osam dana. Tržišna inspekcija nema ovlašćenje da utvrdi razlog oštećenja patika, već to čini akreditovana laboratorija.

Na linku ispod nalazi se video o iskustvima potrošača sa podnošenjem reklamacija na obuću i vođenjem sudskih sporova protiv trgovaca.

 

Tekst je nastao uz finansijsku podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije. Stavovi koji su izraženi u tekstu ne predstavljaju stavove Ministarstva kulture i informisanja.

Podelite

5 коментара

  • Postovani,
   Kupila sam patike cerki u martu ove godine .Nakon prvog obuvanja patika, krecu da je zuljaju na petama-I to na obe noge. To zanemarujemo, jer smatramo da je nova obuca I “razgazice se” posle par nosenja.
   Medjutim, svako obuvanje I nosenje je fatalno.Bukvalno, posle 10 min.hoda joj se stvaraju plikovi, gde ona ne moze da nosi I drugu obucu. Opet se vodimo mislju da ce posle treceg, cetvrtog puta se razgaziti I biti ok. Krece ova situacija sa Covidom 19, policijski cas, ne ide se u skolu, ne nose se patike.
   Zatim krece toplije vreme, leto, nose se starke, papuce….i nije vreme za “Forsice”. Takodje se I izbegavaju zbog bojaznosti od ponovnih zuljeva.

   Elem, dolazi I jesen I ponovno obuvanje patika. Prica ISTA kao I prvog dana. Zuljevi nakon kraceg nosenja, tacnije hoda od npr.10 min…NE IZDRZIVO
   Pada nam napamet, da patike ustupimo drugarici koja nosi isti broj. Devojku takodje krecu da zuljaju u kracem roku nosenja.(iako ona ima iste patike,tj marku patika I kaze da su joj udobne)
   Tada vec nemam strpljenja, I besna sto to nisam ucinila nakon prvog obuvanja – podnosim reklamaciju.
   Naravno, reklamacija odbijena “ uz obrazlozenje da pri pregledu nije ustanovljena nesaobraznost artikla kao uzrok reklamacije, vec se u konkretnom slucaju radi o nepravilnom koriscenju, odnosno odrzavanju.”.
   Sad ne znam kako se “pravilno koriste” patike, tj nose, kada smo naveli u reklamaciji da je zuljaju,a ne da su se ostetile iliti pocepale, odlepile…A patike nismo ni prali jer su obuvane samo 4-5 puta.
   S obzirom da znamo o kvalitetu obuce na nasem trzistu, cene su previsoke,a po info sa sajtova vidim da oni reklamacije I tekako odbijaju I to za ostecenu obucu.

   Molim Vas za misljenje, koji korak dalje da preduzmem, a da me ne “udari po dzepu”, jer sam I za ove patike skupljala novac mesecima da bi cerki ispunila zelju,a onda obe dobile veliko razocarenje.

   Srdacan pozdrav I unapred hvala!

   • Poštovana,

    Možete se obratiti trgovcu ulaganjem žalbe na odbijenu reklamaciju. Trgovac nema rok u kome mora da odgovori na žalbu, niti je dužan da na istu odgovori. Ukoliko trgovac ne odgovori na žalbu, možete poslati trgovcu obrazac opomene pred tužbu koji šaljete putem pošte preporučeno sa povratnicom ili elektronskim putem. Ako trgovac ne odgovori ili odbije i opomenu pred tužbu, možete uraditi ekspertizu patika u labaratoriji po izboru. Ukoliko rezultati ekspertize pokažu da je loš kvalitet patike, možete se obratiti trgovcu i priložiti račun ekspertize, uz zahtev za nadoknadu troškova.

 1. Postovani,
  Uzela sam patike KARL LAGERFELD OD 20000 ras u PISTA FASHION,te patike su bile kod mene 20 dana, 4-5x obukla ih, pojavile su se linije na dzonu kao da je nosio neko od 150kg a ne od 55kg osoba. Poslala sam reklamaciju 20 dana nisu u stanju da mi jave kad sam pozvala onda su mi javili da je odbijena, i ako je rok 8 dana. Kome mogu pismenu zalbu da posaljem Radnji ili CISU i kako da postupam dalje? Ako neko ima iskustva molim Vas da mi napisete? Unapred hvala

  • Poštovana,
   Na Vašoj mail adresi dostavljen Vam je obrazac opomene pred tužbu sa tekstom za popunjavanje iste.
   Nakon dobijanja povratne informacije od trgovca na poslati obrazac opomene pred tužbu, možete nas kontaktirati na brojeve telefona navedene u mailu zbog preduzimanja daljih radnji.

Ostavite komentar